ELPAMÖTET I PALERMO, 26-30 NOV. 2017

 

Den 26 november hade vi ett möte bara för ELPA-medlemmar om ”team building”, om ELPAs förväntningar på medlemsländerna och vice versa, om ELPA- regler, förordningar och medlemskap. Arbetsdagen avslutades med en rundvandring i Palermo med guide. Tyvärr var mikrofonerna så dåliga att de flesta, som inte höll sig nära guiden, missade den historiska berättelsen men vi såg dock det mesta av de gamla delarna av staden under gråmulen halvfrossa.

Middag på en gammal, ”fin” restaurang. Jag tyckte personligen att inredningen var trivsam men maten inget i jämförelse med det italienska köket i gemen. Dock hann vi avhandla många strategier inför morgondagen.

27 november: Vad har vi gjort under 2017 och vad planerar ELPA och medlemsländerna 2018?

Vi talade om Hep Core, Time to deliver och därigenom HE.

ELPA har erövrat en plats i ECDC:s ”advisory board”. Tatjana åkte till Stockholm redan innan vi hade avslutat dagarna i Palermo.

Mål att uppnå: Association Collaboration on Hepatitis to Immunize and Eliminate the Viruses in Europe.

ECDC skapar en plan för mätning etc av hepatit, diagnos och behandling.

2018 i övrigt: Hep Core fortsätter sitt arbete, PBC, PSC, EASL kommer att koncentrera sig, förutom på diagnos, också på alkoholrelaterade leversjukdomar och att bättre stödja ELPA-medlemmar.

Eftersom Ingo i Tyskland tillsammans med Hiltje i Holland är ansvariga för forskningen inom hepatitområdet, är det främst till Ingo vi alla skall vända oss med frågor om vetenskapliga rön, undersökningar eller önskemål.

En intressant detalj: i Egypten använder de tron på islam för att övertyga fattiga hepatitpatienter att gå med på att behandlas, en god tanke. Avsikten och den bakomliggande tanken är förstås att Egypten på detta sätt vill inspirera även andra att möta ”människor där de befinner sig”, även om det är på 600-talet, och att på detta sätt få t ex vidskepliga att släppa sin misstänksamhet mot ”syndiga” påhitt. Det är säkert en framkomlig väg, även om jag personligen inte tycker att man skall använda vidskepelse i någon form av behandling.

De sista dagarna användes till ett överspäckat program med 8 olika företag!!! Vi höll på att förgås. Den arme Ingo hade skrivit ”tusen” frågor till varje företag. Det hade nästan slitit livet ur honom och vi skulle sedan ta ställning till dessa och lyssna på alla svar. Samtliga deltagare var helt urlakade och alla var överens om att det aldrig mer får upprepas. ELPA måste lära sig säga nej till industrin, så att vi kan ta emot ett begränsat antal, som vi alla orkar med att ställa frågor, och lyssna, till. Dock: Till Sveriges fördel: Karin Hagen (MSD/Merck) var som vanligt systematisk, klar, redig, ödmjuk och vänlig. Hon är en pärla, hepatitläkare som hon är i botten och van vid att ha respekt för människor. Mycket bra – ett tillfälligt uppvaknande ur malandedvalan.

 

Stockholm den 16 feb, 2018

Tove Frisch